Extracțiile dentare
Extracţiile dentare sunt cele mai cunoscute intervenţii chirurgicale. Ele se pot realiza atât de medicul stomatolog, dar ideal este ca această manoperă să fie realizată de către medicul specialist chirurg pentru a evita posibilele complicații. În clinica DENTA-SYM specialiștii în chirurgie au în spate mulţi ani de experienţă, iar extracția dentară se realizează în timp scurt și fără disconfort. Deși în mintea multor persoane extracția dentară necesită forță fizică, ea este de fapt o manoperă delicată în timpul căreia pacientul simte doar apăsare. Tehnica de realizare presupune îndemânare, nu forță. Este învățată în facultate și se perfecționează în cadrul rezidențiatului. Am optat să colaborăm cu medicul chirurg pentru ca pacienții noștri să beneficieze de cea mai bună asistență stomatologică.
Indicația de extracție se adresează acelor dinți care nu mai pot fi recuperați și constituie focare dentare (resturi radiculare, dinți cu coroana distrusă care nu mai permit reconstrucția, dinți mobili sau cu reacții apicale care nu pot fi tratate conservativ). O altă indicație este cea în scop ortodontic, caz în care se poate întâmpla să se extragă chiar dinți fără carie, dar în acest caz manopera este necesară pentru a permite realizarea corectă a tratamentului ortodontic.
Molarul de minte
Molarii de minte sunt ultimele măsele de pe arcada dentară. Pot să apară pe arcade sau pot sa rămână incluși parțial sau total în interiorul osului.
În cazul în care apar pe arcadă, indicația de extracție apare din cauza cariilor care de cele mai multe ori nu pot fi tratate din cauza poziției dintelui sau din cauza leziunilor produse la nivelul obrazului (pacientul își mușcă obrazul între arcade). O altă situație este aceea în care molarul de minte rămâne acoperit parțial de gingie, situație în care pot să apară episoade de pericoronarită, adică inflamația gingiei care acoperă măseaua. Toate aceste situații vor necesita extracția molarului de minte. Procedura este puțin mai sensibilă comparativ cu extracția normală datorită poziției măselei, dar medicul chirurg va avea grijă să o realizeze cu minim disconfort.
În cazul în care molarul de minte rămâne inclus în interiorul osului el va trebui îndepărtat pentru a nu înghesui dinții sau pentru a nu distruge rădăcina molarului de 12 ani. Această procedură se numește odontectomie. Este o procedură chirurgicală mai complexă, care va necesita tăierea gingiei, îndepărtarea porțiunii de os care acoperă măseaua, îndepărtarea măselei, curățarea locului de extracție și sutura (coaserea) gingiei. Cu toate că descrierea procedurii este complicată, intervenția în sine este nedureroasă. Singurul disconfort poate fi cauzat de presiunea (apăsarea) din timpul extracției. Sutura (cusătura) gingiei și îndepărtarea firelor care se va face la 7-10 zile, nu sunt proceduri dureroase.
Adiția osoasă
- Augmentarea osoasă orizontală (creșterea lățimii osului)
Această procedură este una complexă și necesită recoltarea unei bucăți de os de la nivelul mandibulei din spate (linia oblică externă)
Acest cips de os (o bucățică subțire de dimensiunea dictată de spațiul receptor) se va fixa cu un șurub în zona în care avem lipsă de os.
Între osul existent și bucățică fixată cu șurub se va introduce os artificial (os bovin din sticluță). Se obține astfel un așa zis sandwich care peste 4-6 luni va avea dimensiunile corespunzătoare aplicării în siguranță a unui implant dentar.
De aici aplicarea implantului este o procedură simplă similară cu varianta descrisă mai sus.
Deși pare o intervenție foarte complicată și laborioasă, adiția osoasă cu recoltarea unei grefe nu va avea un impact exagerat de mare asupra dumneavoastră. Dar sunt două intervenții în una. O să avem zona de unde s-a recoltat osul și zona în care s-a aplicat acel os. De cele mai multe ori se alege zona donoare pe aceeași parte cu zona receptoare pentru ca disconfortul sa fie minim. Edemul (umflătura) în urma intervenției nu este semnificativ, iar pentru a-l controla se recomandă aplicarea compreselor locale reci. El atinge punctul maxim la 3 zile după care încet încet cedează. Prin urmare în decurs de 7-10 zile nu se mai văd semnele vreunei intervenții.
- Creșterea lățimii osului prin dilatare sau tehnica ridge split
Aceasta tehnică se poate aplica în cazul în care este nevoie de o creștere minimă a lățimii osului.
Procedura presupune secționarea osului pe mijlocul lui și expandarea cu ajutorul unor instrumente speciale. Astfel la finalul intervenției vom avea o bucată de os vestibular (spre exterior) și una spre oral (spre interior). Între aceste două bucăți de os se poate aplica implantul dentar iar în jurul lui se va aplica os artificial (din sticluță).
Această procedură, dacă se indică și se poate realiza, nu va prelungi cu nimic timpul necesar integrării implantului (timpul de vindecare). La fel ca în cazul aplicării implanturilor în condiții ideale cu oferta de os suficientă, și în cazul aceastei metode edemul (umflătura) este minimă, aproape insesizabilă. Recuperarea este rapidă și disconfortul minim.
- Creșterea înălțimii verticale a osului sau augmentarea verticală.
Această variantă ne poate poziționa în una din cele două situații: lipsa verticală de os se află la nivelul maxilarului în zona laterală și vom avea nevoie de sinus-lift
Sau
Lipsa de os se află în alte regiuni și atunci această procedură se realizează cu bucăți de os ( acele clipsuri descrise la punctul 2) și este similară tehnicii de augmentare laterală.
Sinus lift
Sinus liftul sau elevarea mucoasei sinusale este o procedură necesară în condițiile în care dorim să aplicăm implanturi dentare în zona maculară posterioară (adică în zona măselelor de sus). În această regiune, în grosimea osului maxilar este prezent sinusul maxilar, o cavitate cu aer care are dimensiuni variate la fiecare pacient și care se expansionează încet-încet odată ce am pierdut măselele.
De cele mai multe ori odată cu pierderea măselelor superioare ne aflăm în situația unei înălțimi osoase limitate. Pentru a crește cantitatea verticală de os în această regiune vom apela la adiție de os în sinusul maxilar. Această procedură este una nedureroasă, ea realizându-se cu anestezie locală. Procedura presupune :
- expunerea osului mai mult decât în cazul unui implant simplu
- crearea unei ferestre osoase care să ne permită acces la nivelul sinusului maxilar
- ridicarea membranei sinusale
- aplicarea unei membrane artificiale de protecție și a osului artificial
- sutura (coaserea) gingiei.
Odată procedura realizată se așteaptă vindecarea aproximativ 5 luni iar apoi se poate insera implantul dentar. Așadar această procedură va prelungi tratamentul cu aproximativ 5 luni.
Există insă și situația în care osul existent are o înălțime de minim 5mm, iar implantul dentar va putea fi inserat în aceeași ședință în care s-a realizat intervenția de sinus lift. Această situație este una favorabilă și va necesita un timp de așteptare de doar 6 luni după care se va începe protezarea.
În clinica DENTA-SYM fiecare caz este atent evaluat și gândit în așa fel încât pacientul să beneficieze de varianta de tratament cea mai rapidă fără însă a face rabat la siguranță.
Fie ca este vorba de sinus lift ca intervenție de sine stătătoare, fie că este vorba de sinus lift cu aplicarea implantului în aceeași etapă, edemul și disconfortul postoperator se prezintă la fel. Edemul (umflătura) este maxim la 3 zile după intervenție și va începe să scadă treptat în următoarele 7-10 zile. El va putea fi limitat prin aplicarea compreselor reci. Pentru limitarea durerii postoperatorii se administrează antiinflamatoare și antialgice.
Ca și recomandări foarte importante în cazul acestor două tipuri de intervenții, propunem să evitați:
– suflatul sau trasul nasului;
– băutul cu paiul;
– zborul cu avionul aproximativ 3 săptămâni;
– efortul fizic susținut, statul cu capul în jos timp îndelungat;
– sporturile extreme.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.