Estetica dentară vine în întâmpinarea pacienților, în special doamne și domnișoare, care își doresc o îmbunătățire, o înfrumusețare a dinților, de cele mai multe ori perfecți din punct de vedere al sănătății, cu ajutorul fațetelor dentare, bijuteriilor dentare ori al albirii.

Estetica dentară a luat amploare în ultimii ani, fiind un domeniu care ne preocupă deopotrivă, medici și pacienți, pentru că vorbim despre metodele de restaurare a dinților ce implică cerințe fizionomice înalte sau variante de înfrumusețare și cosmetizare a dinților. Zona frontală este întotdeauna cea mai vizibilă și de aceea pacienții sunt destul de afectați atunci când zona nu mai corespunde idealurilor estetice din cauza colorațiilor dentare, a abraziunilor mari, înghesuirii, spațierii, defectelor de smalț etc.

Fațete dentare

Cu toții ne dorim să fim frumoși, iar dacă natura nu a fost foarte darnică cu noi, azi avem multe posibilități pentru a ne îmbunătăți estetica facială.

Sunt foarte multe studii care spun ca una dintre cele mai importante caracteristici ale frumuseții faciale este cea ce se întâmplă în jurul gurii și a dinților.

Se pare că punctul de interes pe care îl observăm inconștient când discutăm cu cineva este imaginea gurii. De aceea reușita unui surâs ne va asigura un beneficiu global al feței, mai presus decât pomeții, nasul, bărbia și așa mai departe.

Ideea de estetică a zâmbetului sau sănătatea zâmbetului a căpătat un nou sens odată cu apariția fațetelor dentare.

Fațetele dentare reprezintă o îmbunătățire a dinților. Sunt piese din ceramică foarte subțiri care au scopul de a corecta o modificare de culoare și formă a dinților. Au grosime de 03–1 mm și se lipesc pe suprafața exterioară a dinților.

Dacă ne referim la categoria materialelor din care sunt confecționate, ele pot fi hand-made, adică făcute din praf de ceramică ce sunt arse în straturi succesive, tehnicianul pictându-le efectiv ca un artist în funcție de criteriile estetice, iar cea de-a doua categorie ar fi cele făcute prin frezare de către o mașină care primește amprenta digitală a dinților sau modelului și le frezează dintr-un bloc de ceramică. Bineînțeles că există diferența de estetică și preț între cele două categorii.

Pacienții cărora li se recomandă fațetele dentare sunt cei care

  • își doresc o estetică facială ridicată
  • au o igienă bună
  • revin la controale periodice
  • înțeleg munca din spatele unei fațete dentare, pentru că prețul nu este mic. Implică efort și atenție ridicată din partea medicului și un tehnician foarte dedicat care să realizeze fațetele frumos. Degeaba medicul își face treaba tehnic foarte corect, dacă tehnicianul nu este capabil să realizeze fațetele frumos rezultatul nu va fi cel dorit de întreaga echipă. În final, practic se vede munca tehnicianului, mai puțin a medicului.

Alegerea culorii se face împreună cu pacientul și ținând cont de dorința acestuia. Noi ca specialiști putem să oferim sfaturi, să spunem pacientului ce i s-ar potrivi mai bine ținând cont de dinții alăturați, de culoarea tegumentului, sau alte criterii, dar pacientul are ultimul cuvânt în această decizie la clinica DENTA-SYM.

Pașii pe care trebuie să îi urmăm în realizarea fațetelor. Cum facem să alegem fațetele dentare corect, să se potrivească pacientului?

Prima consultație este cea de discuții și de realizarea unor fotografii și a amprentei optice. Aceste fotografii sunt foarte importante pentru tehnician, oferindu-i multe informații.

În funcție de situația clinică a pacientului, tehnicianul dentar va modela întâi fațetele în ceară, iar medicul va transpune această propunere a tehnicianului în gura pacientului. Aceste fațete de probă (să le spunem așa) se fac dintr-un material plastic care are rolul de a vedea dacă se potrivesc în gura pacientului. Se fac niște teste fonetice și se analizează dacă îndeplinesc criteriile estetice descrise în literatura de specialitate. Pacientul le poartă 2-3 săptămâni, vede cum se obișnuiește cu noua situație, vede părerea anturajului care pentru unii este foarte importantă. În funcție de aceste aspecte, se pot face modificări până ajungem la forma dorită și agreată de medic și de către pacient. În momentul în care ajungem la forma dorită, medicul va transmite tehnicianului această informație prin poze, amprente. Tehnicianul știe datorită acestor informații exact ceea ce are de făcut. Astfel că atunci când fațetele din ceramică sunt executate, ele sunt așa după cum pacientul „le-a probat” deja și pacientul nu poate fi surprins de ceea ce primește.

Pacientul poate vedea cam cum i-ar arăta dinții cu fațete, fără ca medicul să se atingă de dinți, fără să-i șlefuiască dinții.Este foarte important în zilele noastre să putem oferi o previzualizare a fațetelor fără să ne atingem de dinții pacientului. Pacientul trebuie să fie convins că va obține o îmbunătățire a zâmbetului și a esteticii faciale în ansamblul ei.

Beneficiile unei fațete dentare?

Șlefuirea minim invazivă.

Modificarea culorii dentare cu câteva nuanțe, în funcție de materialul și de poziția dinților fiecărui pacient

Posibilitatea mascării unor înghesuiri minime sau a unor spații interdentare

Restabilirea funcției dentare pierdute de exemplu de la uzura normală, fiziologică a dinților. Cu timpul dinții se uzează, înălțimea etajului inferior al feței se micșorează și astfel pot să apară modificări ireversibile în ATM. Realizarea unor lucrări pe lateral și realizarea unor fațete mai lungi care vor prelua ghidajele, mișcările făcute de mandibulă față de maxilar vor restabilii funcția pierdută, deci se îmbină esteticul cu funcționalul.

Cum trebuie îngrijite fațetele?

Trebuie să știm că sub fațete rămân dinții naturali, care din păcate se pot caria. De aceea este foarte important ca pacientul să aibă o igienă foarte bună și să nu neglijeze controalele periodice la 6-12 luni. Dacă apare o carie pe dinții care au lipite fațete dentare, nu vă facți probleme. Se va îndepărta țesutul afectat cu mare atenție și se poate pune plomba fără nici o problemă pentru rezistența sau estetica fațetei.

Ce rol are estetica roz – conturul gingival?

Noi spunem că este la fel de importantă ca și execuția fațetelor. Dacă nu avem o gingie sănătoasă și la un nivel optim ce corespunde regulilor estetice, rezultatul final nu va fi cel dorit. De aceea de multe ori trebuie să intervenim la colete (adică la locul unde dintele întâlnește gingia) pentru a le putea așeza simetric și la un nivel care să corespundă anumitor reguli. Deci va trebui fie să tăiem din gingie, fie să adaugăm gingie. Acesta este un tratament chirurgical făcut anterior realizărilor fațetelor cu 3-4 luni pentru că gingia să se stabilizeze și să vedem că avem ceea ce ne dorim.

Datorită importanței pe care o acordăm acestui deziderat, uneori tratamentul de realizare a unor fațete se poate întinde de la câteva luni la un an. Este foarte important ca pacienții să înțeleagă că repede, ieftin și bun nu există în stomatologie. Toate etapele au un rol important și nu se pot scurta în unele cazuri.

Fațetele potejează dinții și accentuează frumusețea zâmbetului. În plus dantura va avea culoarea, forma și mărimea dorită într-un timp foarte scurt dacă situația clinică o permite.

Dar de cele mai multe ori trebuie să avem răbdare, să nu încercăm să grăbim medicul, pentru a putea ajunge la un rezultat estetic deosebit. Trebuie să știți că repede, ieftin si bun nu exista în stomatologia estetică.

Pentru a afla dacă ești un pacient care poate să-și îmbunătățească zâmbetul cu ajutorul fațetelor dentare te așteptăm la un consult la unul din specialiștii clinicii DENTA-SYM.

Albirea dentară

Dinții se pot decolora din cauza pigmenților din alimente, cafelei, ceaiului, vinului roșu, fumatului, unor medicamente sau o dată cu înaintarea în vârstă.Dinții tratați endodontic pot deveni galbeni sau gri în timp.

Dinții sunt acoperiţi la exterior de smalţ, un ţesut dur alcătuit dintr-o reţea minerală de cristale care are un conţinut mic de apă, de numai 2%. Suprafaţa smalţului este acoperită cu numeroşi pori, asemeni unui burete, în care pot pătrunde particule din alimente, cafea, tutun sau alţi coloranţi alimentari şi care pot păta dinţii. În timp, culoarea dinţilor va deveni din ce în ce mai întunecată, din cauza acestor pete.

Până de curând, cea mai obișnuită modalitate de albire a dinților a fost să aplicăm pe aceștia o soluție de peroxid de hidrogen sau o substanță similară. Procedura putea fi efectuată acasă (folosind o soluție slabă de peroxid) sau în cabinetul de stomatologie (folosind o soluție mai puternică și un timp mai redus). În oricare dintre aceste procedee fie albirea acasă fie cea în cabinet, procedeul de albire era finalizat pe parcursul a câteva ședințe ce se întindeau în zile sau săptămâni.

În clinica DENTA-SYM vă punem la dispoziție albirea dinților cu laser. Spre deosebire de albirea clasică, noua albire cu laser nu se poate face acasă, ci doar sub supravegherea atentă a personalului medical din clinică.

Toate formele de albire a dinților funcționează prin eliberarea ionilor de oxigen dintr-un gel de albire a dinților, care îndepărtează ușor petele din dinți. Laserul îndepărtează pur și simplu petele mai repede. Un alt avantaj al laserului este că acesta poate fi mai ușor utilizat pentru albirea unui anumit dinte la un moment dat. Acest lucru este util atunci când un dinte este mai decolorat decât dinții din jur.

Dar avantajul principal al laserului este acela că pe lângă albire, concomitent se face și o biostimulare a țesutului dentar. Se evită astfel principalul dezavantaj al albirii cu lampa sau cea datorată doar acțiunii gelului, aceea de sensibilitate dureroasă post albire.

Dacă decideți să vă albiți dinții cu laser, stomatologul dvs. va urma o procedură simplă ce implică câțiva pași de bază:

1. Screening

Se recomandă ca femeile însărcinate și adolescenții să amâne albirea dinților cu laser, dacă este posibil. Dacă decolorarea dinților este o problemă majoră ce poate duce chiar la scăderea stimei de sine, adolescenții își pot albi dinții sub supravegherea atentă a unui dentist.

În timpul screeningului inițial, stomatologul va verifica dacă gingiile dvs. S-au retras și dacă astfel se expune rădăcina dintelui. Trebuie să știți că atunci albirea poate fi neuniformă, deoarece rădăcinile dinților sunt rezistente la albire. În acest caz vi se vor recomanda alternative la albire.

2.Pre-tratament

Următorul pas este ca igienistul dentar să vă curețe dinții. De asemenea, este important să vă tratăm înainte de albire toate cariile, deoarece altfel soluția de albire ar putea pătrunde prin cavitate în interiorul dintelui și poate afecta vitalitatea acestuia și bineînțeles să producă dureri.

3. Albirea dentară

Pentru un confort și o siguranță mărită se folosește o protecție de cauciuc sau de plastic pentru a vă ține gura deschisă, și pentru a îndepărta și proteja obrajii și buzele.

În continuare, stomatologul va aplica o barieră peste gingiile dvs. pentru a le proteja de soluția de albire. Această barieră este adesea aplicată sub formă de gel care se întărește cu ajutorul lampii cu raze ultraviolete. Când gingiile sunt complet protejate, dentistul va folosi o seringă pentru a aplica un compus de albire pe partea din față a dinților. Dentistul va folosi piesa de mână de albire de la laserul EPIC BIOLASE X, pentru a activa materialul de albire, ceea ce îl va face să se spumeze oarecum în timp ce îndepărtează petele.

Când toți dinții au fost albiți de laser, se îndepărtează materialul de albire cu un aspirator. În funcție de rezultatul pe care îl dorim și împreună cu pacientul vom decide dacă aplicăm un nou strat de material pentru a continua procedura de albire în vederea obținerii unei nuanțe mai deschise.

Rezultatul obținut prin procedura de albire a dinților nu este unul permanent. Dinții pot fi re-colorați, în special de la țigări, băuturi precum cafea, ceai sau unele alimente. Este posibil să fie nevoie să programați o sesiune de albire ulterioară atunci când nu mai sunteți mulțumit de culoarea dinților.

Dacă sunteți pregătit pentru albirea cu laser, apelați astăzi la un specialist profesionist. DENTA-SYM vă oferă albirea dinților cu laser, folosind tehnologia si materialele cele mai bune de pe piața.

Cauzele îngălbenirii dinţilor:

  • alimentaţia– alimentele închise la culoare, dar și coloranții alimentari sunt cele care afectează cel mai des culoarea dinților. Amintim aici vinul roșu, ceaiul negru, cafeaua, băuturile carbogazoase, fructele de pădure, sosurile de soia și roșii, sfecla sau oțetul balsamic

  • înaintarea în vârstă– odată cu înaintarea în vârstă, structura dinților suferă modificări care pot duce la îngălbenirea dinților

  • fumatul– nicotina se depune pe smalțul dinților, iar în timp produce îngălbenirea dinților, dar și alte probleme ale gingiilor (parodontita)

  • fluorul în exces (fluoroză)– folosit în exces, fluorul poate afecta dantura. Acesta poate fi găsit în apa pe care o bem, dar și în pasta de dinți. Este recomandat să folosim o cantitate mică de pastă de dinți atunci când ne spălăm pe dinți, de mărimea unui bob de mazăre

  • unele medicamente– există și unele tratamente medicamentoase care pot afecta culoarea dinților. Acestea pot fi antibioticele (tetraciclina) în special atunci când sunt administrate copiilor

  • igiena dentară deficitară– în cazul în care nu respectăm programul zilnic de igienă dentară, adică să ne spălăm pe dinți de cel puțin două ori pe zi și să folosim și ața dentară, aceștia se vor îngălbeni mult mai repede.

  • albirea internă a dinţilor – acest tratament este efectuat numai în cazul persoanelor care au fost supuse anterior unui tratament endodontic, adică extragerea sau tratarea nervului. Lipsa nervului poate determina modificare de culoare a canalului radicular și necesită o albire internă, pe lângă cea externă a dintelui

Bijuteriile dentare

Bijuteriile sunt o manifestare a creativității umane, sunt rezultatul fanteziei creatoare, De-a lungul timpului, bijuteria a avut semnificații diferite, în funcție de perioada în care a fost creată și purtată

Cred că toate femeile sunt fascinate de bijuterii, dorind să aibă cât mai multe, pe care să le asorteze cu ținuta vestimentară. Psihologii spun că în funcție de bijuteriile pe care le poartă o femeie ii poți intui caracterul, personalitatea. Femeile de azi sunt puternice, creative, ambițioase, înțelepte și adoră bijuteriile .

Bijuteria, obiect din metal și/sau alte materiale prețioase sau neprețioase, al cărui scop este de a înfrumuseța ființa care o poartă, a fost și este o formă de manifestare a personalității în toată civilizație.

Bijuteriile dentare completează și aduce rafinament zâmbetului tău. Ele pot fi de la simple pietricele, la cristale Swarovski, sau pot fi create chiar din aur, argint, platină cu sau fără pietre prețioase sau semiprețioase. Sunt special făcute pentru a fi aplicate pe dinți, având suprafața de legătură cu smalțul dentar netedă și o mărime adecvată pentru a se armoniza cu dimensiunea unui dinte.

Cum se aplică? Nu vă faceți griji. Procedura de aplicare este una extrem de ușoară și prietenoasă cu dintele. Nu se îndepărtează din structura dentară, ci doar se igienizează bine dintele cu perii și pastă de lustruit. Apoi se izolează dintele și se aplică o substanță de pregătire a dintelui pentru adeziune. Urmează aplicarea adezivului dentar și a unui compozit lichid peste care se va aplica bijuteria, apoi se va polimeriza cu lampa cu raze UV. Este un procedeu care folosește aceeași tehnică ca și în cazul obturațiilor (plombelor). Totul in mai puțin de 10 minute.

Bijuteria se poate îndepărta oricând vă plictisiți, folosind o metodă non invazivă, deci fără să afectăm structura dintelui pe care a fost aplicată.

Nu sunt necesare măsuri de siguranță, ci doar o igienă foarte riguroasă în timpul periajului dentar.

Fațete de compozit

O verificare amănunțită este necesară ÎNAINTE de a face orice modificare cosmetică . La DENTA-SYM, schimbările noastre de zâmbet încep de la consultație unde aflăm ce nemulțumiri au pacienții în legătură cu zâmbetul lor și ce tip de zâmbet li se potrivește. Cu ajutorul softului de Smile Design putem proiecta zâmbete și apoi împreună cu pacientul să reglăm fin formele, dimensiunea și culoarea pentru a se potrivi cu fața, vârsta și sexul pacientului pentru a oferi acestuia zâmbetul mult dorit.

Ce este o fațetă de compozit?

Fațeta de compozit este aplicarea pe dinte a unui material de rășină compozit folosind adezivi dentinari și o luminăcu raze ultraviolete care polimerizează materialul, acestea fiind folosite în principal pentru a îmbunătăți estetica dinților anteriori.

Estimăm 2-3 întâlniri pentru această manoperă.

Pentru ce afecțiuni dentare pot fi luate în considerare fațetele din compozit?

  • Pentru a repara dinții fracturați sau abrazați
  • Pentru a îmbunătăți culoarea dinților
  • Pentru a îmbunătăți forma dinților
  • Pentru a face dinții mai lungi
  • Pentru a închide spațiile dintre dinți
  • Pentru a proteja porțiunea de rădăcină a dintelui care a fost expusă atunci când gingiile s-au retras

Cum se efectuează?

În cele mai multe cazuri, pregătirea dintelui este minimă sau chiar inexistentă. Anestezia de asemenea, nu este necesară. Spre deosebire de fațetele care sunt produse în laboratorul de tehnică dentară, fațetele din compozit se fac într-o singură vizită în cabinet dacă planificăm totul minuțios anterior. În anumite situații dacă este nevoie de fațete la mai mulți dinți probabil vom avea nevoie de 2-3 întâlniri. Mai întâi facem un „waxup” un model din ceară sau un model digital printat la imprimanta 3D pe care clinica o deține, pacientul putând vedea ceea ce dorim să-i propunem. Dacă medicul și pacientul sunt fericiți de ceea ce au obținut vom trece la realizarea acestora în cavitatea bucală.

Îngrijirea dinților cu fațete din compozit

Rășina compozită folosită este aproape la fel de puternică ca dinții tăi naturali. Sperăm că restaurările dvs. vor dura câțiva ani, dar asta depinde de cât de bine aveți grijă de ele. Orice tip de lucrări dentare necesită o igienă orală foarte bună, iar la controalele la 6 luni medicul stomatolog va decide dacă trebuie să facă mici corecturi.

Ai nevoie de fațete?

La DENTA-SYM vom face o consultație pentru a determina ce probleme dentare pot să fie rezolvate cu ajutorul fațetelor. Specialistul nostru în estetică dentară va efectua cu atenție examinarea dinților dumneavoastră ceea ce poate implica radiografii și o evaluare a dinților și a gingiilor. După analizarea acestor informații medicul stomatolog vă poate spune dacă poate să vă ofere o îmbunătățire a zâmbetului așa cum vă doriți cu ajutorul fațetelor dentare din compozit, sau vă poate oferi alte tratamente sau proceduri cosmeticmai adaptate problemelor dentare pe care le-a identificat, pentru a îndeplini obiectivele pe termen lung.

Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

Solicitare consultație

Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.

    Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

    Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

    Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

    Solicitare consultație

    Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.