Sănătatea orală este importantă pentru sănătate

Sănătatea orală include capacitatea de a vorbi, zâmbi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, înghiți și de a exprima o serie de emoții prin intermediul expresiei faciale, cu încredere și fără durere, disconfort sau boli cranio-faciale complexe. Este o componenta fundamentală a sănătății și a stării de bine fizice și mintale. (Definiția Federației Dentare Internaționale).

Printr-o igienă orală conștiincioasă, vizite regulate, de două ori pe an la medicul dentist și o alimentație sănătoasă creați cele mai bune premise pentru a vă menține sănătatea orală o viață întreagă.

Gingiile roșii, umflate și sângerânde arată că există o inflamație a acestora. Înainte ca simptomele să se agraveze și să evolueze spre boala numită parodontită, placa dentară trebuie cât de repede să fie îndepărtată în cabinetul stomatologic, printr-o curățare profesională a dinților, adică printr-un detartraj cu ultrasunete și o igienizare cu air-flow. Inflamația gingivală crește riscul unui infarct miocardic sau al unui accident vascular cerebral. Dar și alte afecțiuni cronice generale cum ar fi diabetul, pot să provoace sau să agraveze parodontita.

Periați-vă regulat dinții, de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața după micul dejun și seara înainte de culcare, timp de cel puțin 2 minute!

Folosiți apa de gură (o dată pe zi, clatiți timp de 1 minut). Nu uitați de ața dentară, care vă ajuta să vă igienizați spațiile interdentare.

Riscul de a dezvolta carii se micșoreaza printr-o alimentație sănătoasă, de aceea se recomandă să consumați alimente bogate în calciu și vitamine.

Evitați alimentele și băuturile îndulcite pentru că pot ataca și deteriora smalțul dinților. Alimentele precum ceaiul negru sau verde, apa minerală, sarea de masă fluorizată și peștele, pe de altă parte, conțin fluoruri și protejează astfel dinții de carii.

Evitați factorii de risc care sunt nocivi pentru sănătatea buco-dentară și generală: fumatul, stresul, obezitatea, malnutriția, consumul excesiv de alcool.

Dacă sunteți o viitoare mămică, programați-vă la cabinet cât mai curand posibil. Anumite patologii (gingivita) se pot agrava fiziologic în timpul sarcinii (așa numita gingivită de sarcină) și aveți nevoie de îngrijiri și o igienă personală dentară suplimentară. Echipa medicală a clinicii DENTA-SYM este capabilă și bucuroasă să vă ofere cea mai buna îngrijire și consiliere pentru dumneavoastră și viitorul copil.

Dacă sunteți părinte, programați-vă copilul la vizita stomatologică începând din primul an de viață. Asigurați-vă că acesta va beneficia de toate îngrijirile pe care i le recomandă medicul stomatolog dedicat pentru copii. Clinica DENTA-SYM dispune de un cabinet dedicat copiilor în care aceștia se simt ca într-o poveste, iar echipa medicală care se ocupă de ei beneficiază de cursuri de specialitate frecvente, îmbunătățindu-și frecvent abilitățile și tehnicile de comunicare cu micuții pacienți.

De ce este așa de importantă igiena orală ?

Existența unor dinți sănătoși precum și a unor lucrări stomatologice ( obturații, coroane dentare, punți dentare, proteze mobilizabile, implanturi dentare etc.) cu o durată lungă de viață este direct condiționată de o igienă orală corectă și minuțioasă.

Fără o igienă bucală riguroasă, cele mai sofisticate și complexe lucrări dentare au un prognostic nefavorabil, iar apariția cariilor și a bolii parodontale nu va putea fi evitată.

Alegerea periuței de dinți

Este de preferat alegerea unei periuțe cu peri nu foarte duri pentru a nu provoca leziuni ale gingiei. Periuțele cu cap mic sunt utile pentru că pot ajunge mai ușor în zonele posterioare, mai dificil de igienizat ale cavității bucale.

Periuțele electrice sunt recomandate persoanelor cu dexteritate mai scăzută sau cei care întâmpină dificultăți dacă folosesc periajul manual.

Măsurile de igienă bucală au scopul de preveni apariția sau evoluția cariilor, gingivitei sau a bolii parodontale :

Ce se poate întâmpla în lipsa unei igiene orale corecte?

După fiecare masă, placa dentară se depune pe suprafața dinților, gingiei sau a lucrărilor dentare.

Placa dentară este o rețea de bacterii și resturi alimentare și constituie principala cauză de îmbolnăvire a dinților și țesuturilor gingivale. Dacă persistă mai mult timp, se calcifică, transformându-se în tartru dentar.

Ața dentară

Folosirea aței dentare este un aspect foarte însemnat al unei igiene orale corecte. Ața dentară îndepărtează placa și resturile alimentare situate între dinți.

Aceste resturi pot cauza inflamări și sângerări gingivale și pot favoriza apariția cariilor dentare între dinți, unde oricum igienizarea prin periaj este mai dificilă.

Este recomandată folosirea zilnică a aței dentare.

Tehnica folosirii aței dentare

 • Începeți cu aproximativ 50 cm de ață dentară. Înfășurați cea mai mare parte în jurul degetelor mijlocii, lăsând doar 3-5 cm cu care să lucrați.
 • Prindeți capetele aței între index și degetul mare al celor două mâini, apoi introduceți-o cu grijă între dinți.
 • Plasați ața la baza dintelui având grijă să pătrundeți și ușor sub gingie. Nu folosiți mișcări bruște pentru a evita rănirea gingiei.
 • Folosiți porțiuni curate din cei 50 cm pentru fiecare dinte
 • Folosiți aceleași mișcări line, înainte-înapoi, pentru a îndepărta ața și a trece la următorii dinți

CONCEPT INOVATIV DE IGIENIZARE DENTARĂ

Modelul original direct de la Inventator. Precizie elvețiană garantată și un design impresionant. Fiabilitate și know-how din 1981. Fabricat în Elveția, AIRFLOW® Prophylaxis Master a fost dezvoltat în cadrul Centrului de Cercetare EMS și este rezultatul a peste 100.000 de ore de testare clinică și tehnică în colaborare cu nume sonore din sectorul stomatologic internațional.

AIRFLOW® Prophylaxis Master este ultima inovație a EMS pentru „Guided Biofilm Therapy” (Tratamentul ghidat al plăcii bacteriene): o soluție singulară pentru carii, prevenție și îngrijire periodontală. Conceput pentru o utilizare profesională intensivă, dispozitivul se caracterizează printr-o ergonomie unică, precizie ridicată, întreținere ușoară și respectarea celor mai înalte standarde de igienă. AIRFLOW® Prophylaxis Master a fost conceput conform celor mai înalte standarde de performanță, siguranță și confort, fiind proiectat în mod specific astfel încât să permită cele 3 tratamente principale ale terapiei ghidate a plăcii bacteriene Guided Biofilm Therapy.

Pulberea AIRFLOW® Plus îndepărtează în mod confortabil și eficient placa bacteriană, petele și tartrul incipient supra și subgingival, reducând necesitatea utilizării instrumentarului manual sau acționat eletric. Nu mai sunt necesare cupele din cauciuc, periile și pasta. Folosită împreună cu PS Instrument, EMS PIEZON® NO PAIN asigură o curățare minim invazivă acolo unde este necesar. Tratamentul este efectuat la o temperatură de irigare controlată, activat cu ajutorul unei pedale de picior fără fir.

Guided Biofilm Therapy (GBT) sau Terapia Ghidata a Biofilmului este cel mai performant concept de igienizare și profilaxie dentară existent în acest moment în lume, inovație a companiei elvețiene EMS și recomandat de către EFP (European Federation of Periodontology). Guided Biofilm Therapy – GBT este noua abordare state-of-the-art în profilaxia dentară și se realizează utilizând AIRFLOW® Prophylaxis Master by EMS Switzerland, tehnologie revoluționară dezvoltată în colaborare cu parodontologi și stomatologi experimentați.

Biofilmul dentar este factorul principal care cauzează carii, infecții periodontale și peri-implantită, iar GBT reprezintă o soluție unică pentru prevenirea cariilor și îngrijire parodontală. Conceptul inovator GBT are ca scop păstrarea sănătății orale a pacientului și oferirea unei stări de bine acestuia. Durata acestui tratament este de aproximativ 30 de minute, confortul pacientului este crescut, iar pentru un maxim de eficiență specialiștii companiei EMS Switzerland recomandă aplicarea protocolului GBT prin parcurgerea a 8 etape:

1. DIAGNOSTICARE 2. EVIDENȚIERE 3. MOTIVARE 4. AIRFLOW® 5. PERIOFLOW® 6. PIEZON® 7. CONTROL 8. RECALL

Protocolul de igienizare GBT este unul sistematic, predictibil și prietenos pentru utilizator, adaptabil oricărei categorii de vârstă și fiecărui pacient în parte. Necesitatea folosirii PERIOFLOW® și PIEZON® se va decide de către medicul stomatolog sau igienista dentară la momentul realizării tratamenului, în funcție de statusul dento-parodontal al pacientului.

Airflow® Prophylaxis Master by EMS este cel mai performant sistem de igienizare și profilaxie dentară, acreditat de către EFP (European Federation of Periodontology).

Irigatorul bucal

Irigatorul bucal este un dispozitiv folosit în scopul unei igiene orale cât mai aprofundate și complete. Mai exact, este o pompă alimentată de la un rezervor care trimite printr-o duză un jet de apă ce curăță zona interdentară și masează gingiile.

Dușul bucal sau irigatorul bucal este ideal persoanelor cu implanturi dentare, coroane, punți sau aparate ortodontice, pentru persoanele cu afecțiuni parodontale, dar și pentru oricine își dorește o dantură frumoasă și un zâmbet atractiv.

Chiar dacă este folosit o singură dată pe zi, timp de 90 secunde dușul bucal vă va ajuta să aveți gingii mai curate și mai sănătoase.

Irigatorul bucal funcționează pulsând jeturi de apă cu viteză foarte mare (până la 40 000 de pulsații pe minut) către dinți și către gingii.

Jetul intermitent de apă (simplă, ozonizată sau soluție de apă de gură) dizlocă resturile alimentare din zonele inaccesibile periuței de dinți sau aței dentare: spațiile subgingivale, interdentare, dintre brackeți, zonele acoperite de corpuri de punte sau din jurul implantelor.

Această caracteristică a dușului bucal diminuează semnificativ stagnarea bacteriilor și înmulțirea acestora, eliminând mirosurile neplăcute sau infecțiile gingivale, lăsând o senzație de prospețime.

Dușul bucal se folosește zilnic cel puțin o dată pe zi, înainte de periaj, cu apă călduță la 37 grade sau cu soluție diluată de apă de gură ce conține substanțe antibacteriene.

Presiunea o reglăm de la medium spre puternic în funcție de preferința fiecăruia. Putem începe cu o treaptă inferioară ca să ne obișnuim cu senzația, apoi mărim la puterea dorită. Trebuie să ne obișnuim cu senzația că ne pulverizăm apa în gură.

În prima săptămână de utilizare dușul bucal poate provoca sângerări gingivale. Nu vă speriați, este un proces normal, cu timpul gingia se obișnuiește și nu veți mai avea astfel de sângerări.

Sunt diferite tipuri de dușuri bucale dacă ne raportăm la rezervorul de apă. Unele sunt cele care se pot conecta la robinet și apa va fi furnizată din rețeaua de apă potabilă.

Alte tipuri de dușuri bucale sunt cele care au propriul rezervor, fie înglobat în mânerul dușului, fie separat de acesta pe stativul dispozitivului. Fiecare pacient va decide care i se potrivește. Primele dușuri amintite sunt mai mari ca și dispozitiv de mână de aceea unii utilizatori spun că este mai incomod de utlizat, dar pe de altă parte este mai ușor de transportat. Deci dacă sunteți o persoană care călătorește mult, probabil că este cel care vă este indicat. Cei mai mulți pacienți însă preferă varianta cu rezervorul pe baza dispozitivului, astfel piesa de mână fiind mult mai ușoară și mai ușor de manevrat.

Oricare dintre variante o alegeți, trebuie să folosiți irigatorul bucal conform instrucțiunilor producătorului.

Periajul dentar

Este important să înțelegeți că nu neapărat tipul de pastă de dinți sau periuțele pe care le alegeți sunt factorii cei mai însemnați; frecvența, durata și tehnica adecvată a periajului sunt cele mai importante elemente care contribuie la o igienă orală eficientă.

Periuțele interdentare

Periuța interdentară sau periuța interproximală este o periuță mică, de obicei de unică folosință folosită pentru curățarea spațiilor interdentare. Spațiile interdentare sunt zone predilecte în care pot stagna placa dentară și resturile alimentare.

Periuțele interdentare mai pot fi folosite și pentru curățarea aparatelor ortodontice fixe.

Există multe tipuri de periuțe interdentare. Sunt cele denumite de buzunar, care sunt mici și au un capac de protecție, de aceea ele pot fi purtate cu noi în timpul zilei, în portmoneu, poșetă și le putem folosi imediat după masă, chiar dacă suntem la birou sau luăm masa la restaurant.

De asemenea, regăsim periuțe interdentare și pe suport de mână, care se păstrează lângă peria de dinți cu care ne facem periajul dentar și le vom folosi după periaj pentru a igieniza zonele interdentare mai greu accesibile, zonele de sub lucrări dentare sau zonele retentive din jurul bracket-urilor în cazul purtătorilor de aparate dentare.

Apa de gură

Apele de gură sunt substanțe antiseptice care complementează periajul și folosirea aței dentare și uneori pot ajuta la eliminarea respirației urât mirositoare.

Prin clătire, apa de gură poate ajunge în spații din cavitatea bucală ce nu pot fi curățate cu periuța de dinți. Are efect antibacterian și un miros foarte plăcut. Se recomandă clătirea timp de 20-30 secunde după spălarea dinților.

Folosirea apelor de gură nu elimină necesitatea periajului sau a folosirii aței dentare, dar completează igiena dentară și își aduce aportul prin beneficiul de neînclocuire al unor substanțe pe care le au în compoziție. De asemenea apa de gură cu clorhexidină este utilă înainte sau după intervențiile chirurgicale, scăzând virulența unor bacterii care se afla în mod normal în cavitatea bucală și contribuind în mod semnificativ la o vindecare mai ușoară și mai rapidă. De asemenea în prima zi după anumite intervenții chirurgicale clătirile cu apă de gură înlocuiesc periajul dentar care poate să producă leziuni țesuturilor sensibile în primele 24 de ore la atingere.

Igienizarea aparatelor dentare

Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

Solicitare consultație

Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.

  Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

  Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

  Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

  Solicitare consultație

  Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.