Protetica dentară este o arie a stomatologiei care se ocupă cu reconstrucția dentiției pacientului în vederea asigurării unei danturi echilibrate estetic și funcțional.

Pornim la drum ghidați de dorința pacientului legată de estetică. În funcție de ceea ce-și dorește pacientul ne adaptăm tehnica și găsim soluția cea mai potrivită pentru fiecare atât din punct de vedere funcțional cât și financiar. Fiecare pacient va primi 2-3 planuri de tratament, le va discuta cu medicul curant, iar datorită albumului foto cu peste 2000 de cazuri rezolvate va putea vizualiza fotografii cu cazuri similare tratate la noi în clinică. Răspundem tuturor întrebărilor pe înțelesul fiecărui pacient. Abia după ce ne-am convins că pacientul a înțeles perfect și a acceptat și semnat planul de tratament și devizul, ne apucăm de muncă.

Pentru că suntem oameni onești și de cuvânt, dacă din diferite motive planul de tratament suferă modificări și apar tratamente pe care nu le-am prevăzut, ne asumăm acest lucru, iar prețul nu va fi modificat decât dacă este în favoarea pacientului (dacă prețul final este mai mic decât cel estimat).

Rezultatele de succes obținute în restaurările dentare au la bază tehnologii de ultimă generație și efortul susținut al unei echipe de medici bine pregătiți, specializați pe o anumită ramură a stomatologiei. Astfel, protetica dentară cuprinde specializările: protetician, chirurg, parodontolog, endodont, ortodont. Toate aceste specializări sunt reprezentate la noi în clinică prin medici tineri, dar ambițioși, care se completează cu medicii cu experiență care participă lunar la cursuri de specialitate. Tehnologia avansează uluitor, iar noi suntem dornici să ținem pasul cu toate noutățile, pentru ca pacientul să primească mereu cel mai bun tratament existent pe piață la acel moment.

Lucrările dentare se folosesc în următoarele situații:

  • Înlocuirea unora sau mai multor dinți lipsă
  • Dinți fracturați
  • Dinți cu modificări inestetice de culoare sau de formă
  • Pierderea tuturor dinților oricare ar fi cauza generatoare
  • Aspect inestetic al conturului gingival, remodelarea surâsului gingival care duce la o expunere mare inestetică a gingiei, atunci când pacientul zâmbește

Realizarea lucrărilor protetice se fac în laboratorul de tehnică dentară. Colaboratorii noștrii, tehnicienii dentari, au același obiectiv: SATISFACȚIA PACIENTULUI. În funcție de situația fiecărui pacient lucrăm cu laboratorul de tehnică dentară care poate să îi ofere pacientului o lucrare dentară excepțională.

Coroane dentare

O coroană dentară este o piesă protetică ce “îmbracă” un dinte. Se cimentează pe dintele natural sau pe o rădăcină dentară ce a fost pregatită pentru a primi o coroană dentară. Ca și în cazul punților dentare, acestea pot fi confecționate fie dintr-un bloc de ceramică presată ce va fi frezată cu ajutorul unei mașini ce primește informații în urma unei scanări digitale, fie din metal nobil sau nenobil acoperit cu ceramică dentară sau porțelan cum este cunoscut, sau din ceramică și zirconiu, situație în care ambele materiale care se îmbină sunt de culoare albă. Indiferent de tipul lor, toate sunt modelate ca să arate și să funcționeze întocmai ca și dintele pe care îl acoperă.

Ele pot fi confecționate fie manual de către tehnicianul dentar (hand–made), situație în care este nevoie de mai multe probe în cabinet, fie cu ajutorul sistemelor CAD/CAM.

Ultima apariție pe piața stomatologică este cea a coroanelor printate care sunt realizate cu ajutorul unei imprimante 3D, care primește informația de la scannerul intraoral Medit i500 în clinica noastră.

Ceramica dentară sau porțelanul stomatologic a devenit materialul de elecție pentru coroanele dentare datorită proprietăților unice pe care le posedă. Pe lângă biocompatibilitatea, rezistența și durabilitatea oferite de acest material, porțelanul oferă o estetică identică celei a dintelui natural.

Coroanele dentare se folosesc atunci când:

  • dinții au fost cariați și s-a pierdut mult din structura de rezistență, făcând imposibilă o restaurare prin obturație (plombă);
  • Dinții au tratament de canal, acolo unde accesul la rădăcini a dus la o lipsă de structură dentară;
  • O coroană poate de asemenea îmbunătăți aspectul unor dinți abrazați, fracturați sau cu modificări de culoare.

În timp ce coroanele de ceramică integrală sunt preferate în zonele vizibile unde dorim o estetică ridicată, pentru refacerea dinților din zone cu forțe masticatorii mari, cum este zona molarilor, sunt preferate coroane cu o structură de rezistență suplimentară, cum ar fi cele metalo-ceramice sau zirconiu-ceramice.

Coroane dentare din zirconiu

Zirconiul este un material apărut de 20 de ani și este de fapt un metal de culoare alb-gălbuie. Se folosește în stomatologie fie ca suport de rezistență într-o lucrare protetică înlocuind metalul clasic nobil sau nenobil, fie în ultimii ani au apărut blocuri de zirconiu amestecat cu ceramică (litiu – disilicat). Dacă zirconiul este folosit ca suport de rezistență, după sinterizarea acestuia, urmează arderea unei ceramici speciale pe capa de zirconiu. În acest fel se obține o estetică mult superioară coroanelor metalo-ceramice, deoarece transluciditatea este mai mare și coroana mai luminoasă. Din blocurile de litiu-disilicat se pot obține lucrări dentare frezate cu ajutorul sistemelor CAD/CAM performante.

Zirconiul se folosește în medicina dentară pentru:

  • infrastructura coroanelor dentare ceramice (capa de zirconiu);
  • proteze dentare fixe (coroane și punți dentare de până la 3 intermediari) integral din zirconiu;
  • bonturi personalizate din zirconiu pe baza de titan pentru implanturi dentare de orice tip;
  • reconstituiri corono-radiculare (pivoți de zirconiu) pentru dinții vizibili unde ne dorim o estetică superioară;
  • fațete dentare, în special pentru dinții modificați de culoare, datorită opacității sale;
  • în ultimii ani au apărut implante din zirconiu, care însă nu au trecut proba timpului.

Proteze elastice

Protezele elastice sunt cea mai modernă alternativă a protezelor clasice din acrilat.

Materialul din care protezele sunt confecționate este unul termoplastic, elastic, subțire, rezistent și biocompatibil cu țesuturile din cavitatea bucală. Baza acestei proteze este de culoare roz, care imită foarte bine țesutul moale al cavității bucale și favorizează integrarea cu succes în cavitatea orală. Nu provoacă alergii, fiind ideale pentru cei ce nu-și doresc elemente de metal. Cu toate că acest tip de proteză are o estetică superioară, este non-alergenică și nu provoacă leziuni, în timp materialul se poate deteriora și poate căpăta un miros și gust neplăcut, motiv pentru care necesită îndepărtarea de pe câmpul protetic. Proteza elastică poate fi doar parțială, iar elementul de ancorare pe dinții restanți este reprezentat de o prelungire din bază a protezei, ceea ce le conferă o estetică superioară față de celelalte tipuri de elemente de ancorare.

Avantajele protezei elastice:

  • Nu retenționează placa bacteriană și tartrul;
  • Este acceptată de organism, fiind biocompatibilă și nu conține substanțe toxice;
  • Are o întindere redusă pe cerul gurii, neacoperindu-l în totalitate, cum se întâmplă în cazul protezelor clasice, așadar nu prezintă disconfort. Gustul și pronunția nu sunt afectate, datorită formei și flexibilității protezei;
  • Este rezistentă în timp, deoarece materialului din care este confecționată este rezistent și flexibil;
  • Este foarte stabilă, potrivindu-se perfect pe forma gingiilor, așadar îți oferă un confort deosebit, nu provoacă leziuni, iar suprafața dinspre gingie este perfect netedă și compactă și permite mestecarea mai eficientă a alimentelor;
  • Are un aspect ce se integrează cu succes în cavitatea bucală, prin urmare oferă o estetică superioară;
  • Nu afectează dinții pe care se sprijină, scopul fiind să îi protejeze. Acest avantaj este poate unul din cele mai importante din punctul nostru de vedere ca specialiști, pentru că de fiecare dată dorim să minimalizăm intervenția agresivă asupra structurilor dentare.

Ce trebuie să știți dacă optați pentru proteza elastică ?

Un aspect foarte important, dacă nu ați mai purtat o proteză mobilă până acum, este acela că trebuie să aveți răbdare până vă veți acomoda cu proteza elastică și cu tot ceea ce implică ea. În acest sens, trebuie să acordați o atenție deosebită igienei orale și alimentelor pe care le consumați, deoarece pot influența colorarea protezei (în special dacă sunteți fumător).

Pentru a vă oferi o calitate superioară a protezei elastice, clinica DENTA-SYM colaborează cu laboratoare de tehnică dentară care folosesc cele mai moderne și performante materiale. Realizăm lucrări protetice personalizate în funcție de situația pe care o prezintă sănătatea dinților dumneavoastră. Interesul nostru este să vă oferim un confort sporit și păstrarea dinților naturali.

Medicii clinicii își dau tot interesul pentru a ajunge la rezultatul pe care vi-l doriți. Vă așteptăm la un consult pentru a cunoaște medicul protetician și pentru a afla care este cea mai potrivită variantă pentru situația dumneavoastră. Veți primi toate detaliile referitoare la tipurile de intervenții, durata și costurile acestora. Informarea și comunicarea eficientă sunt elementele ce ne recomandă în relația cu pacienții nostri.

Proteza telescopată

Proteza telescopată este o proteză mobilizabilă de mare precizie și stabilitate.

Este indicată pacienților care au 2-3 dinți restanți și bine inserați pe arcadă. Pe acești dinți restanți vor fi cimentate coroane de înveliș metalice, acestea constituind telescopul primar. În proteza totală se vor regăsi coroanele de înveliș metalice secundare, constituind telescopul secundar. Gradul înalt de fricțiune dintre telescopul primar și telescopul secundar, asigură o bună rezistență și stabilitate protezei totale.

Datorită faptului că elementele de ancorare ale protezei sunt telescoapele, acestea fiind integrate în baza protezei, această piesă protetică are o estetică ridicată, oferind tehnicianului dentar libertate în alegerea dinților atât în formă, mărimea, culoarea, cât și în poziția acestora.

Pentru o bună funcționare a restaurațiilor tip telescop și pentru a ne oferi avantajele și rezultatele lor favorabile, este foarte importantă metoda de lucru a medicului și a tehnicianului. Este nevoie de o gândire comună și un lucru în echipă, deziderat care în clinica DENTA-SYM este important în analiza fiecărui caz.

Proteza totală

Pierderea totală a dinților este unul dintre cele mai grele momente din viața oricărei persoane. Frica față de judecata celor din jur, lipsa de încredere în propria persoană, senzația că nu mai sunteți atrăgător, toate aceste stări vă pot determina să vă interiorizați și să refuzați socializarea. Într-adevăr, pierderea dinților este un moment greu, însă el poate fi depășit acum și cu ajutorul protezelor dentare. Protezele dentare totale sunt piese protetice ce au o bază din acrilat roz care se sprijină pe procesele alveolare (pe gingia pacientului), imitând gingia din jurul propriilor dinți pierduți, și o garnitură de dinți din diferite materiale (plastic, compozit, ceramică) ce înlocuiesc dinții pierduți.

În zilele noastre, există milioane de purtători de proteze în lumea întreagă, care nu au probleme majore în situația respectivă, datorită progreselor realizate în ultimii ani în protetica modernă. Medicul dumneavoastră stomatolog din clinica DENTA – SYM va depune toate eforturile pentru ca să realizeze o proteză cât mai exactă pentru Dvs. Înainte de toate, trebuie să aveți încredere! Purtătorii de proteze pot să trăiască o viață la fel de activă ca și a celorlalți. Uneori noii “dinți” pot fi chiar mai estetici decât cei pe care tocmai i-ați pierdut!

Proteza subtotală

Proteza subtotală este o proteză asemănătoare cu cea totală, cu deosebirea că pacientul mai are 1-2 dinți restanți. Dacă dinții restanți sunt sănătoși și cu stabilitate bună, medicul stomatolog poate decide să-I păstreze pe arcadă, fără ca aceștia să fie acoperiți de coroane dentare.

Proteza dentară se va personaliza după situația dentară, iar în dreptul acelor dinți proteza va avea orificii care vor permite dinților restanți să penetreze baza protezei în timpul inserării protezei în cavitatea bucală. Materialul din care se confecționează șaua protezei este aceeași rășină acrilică ca și în cazul protezelor totale.

Stabilitatea nu este foarte crescută neavând nici un element de ancorare, de aceea nu este o proteză pe care să o indicăm decât în cazuri excepționale.

Proteza cu capse

Proteza dentară cu capse este, practic, o proteză scheletată sau totală cu sisteme speciale de prindere. O parte a mecanismului se prinde pe dinte sau implant, iar cealaltă este atașată protezei. Capsa este formată de fapt dintr-o bilă care se va poziționa în cavitatea bucală (pe dinți sau prin implanturi) și capsa propriu-zisă care se regăsește în baza protezei.

Există mai multe tipuri de capse, unele ajutând la protezarea mobilă pe implante dentare, iar altele fiind niște dispozitive cu o bilă care se cimentează pe coroana dentară a dinților restanți sau piese protetice care se cimentează în rădăcina dentară (tratată în prealabil). Scopul lor este același de a se potrivi cu capsa propriu-zisă din proteza dentară și a oferi stabilitate ridicată protezei în cavitatea bucală. Între cele două elemente metalice ale capsei există o garnitură care protejează de uzură bila din întregul angrenaj. Acest material poate fi de rigidități diferite, astfel că putem obține retentivitatea adaptată fiecărui pacient. Stabilitatea acestora este incredibilă pentru cei mai mulți pacienți, iar dacă aceștia nu o pot desprinde de pe câmpul protetic fără ajutorul nostru, vom schimba garnitura cu una mai rezilientă. La un anumit interval de timp, 6-12 luni, această garnitură se poate uza și trebuie schimbată pentru a recâștiga stabilitatea protezei dentare. Procedura este una simplă și rapidă, și implică doar lucrarea dentară. Dacă proteza nu se mai potrivește, în cazul în care capătă un joc, o mișcare pe care nu a avut-o la început, este momentul să ne căutați.

Proteza dentară cu capse trebuie îndepărtată și igienizată în fiecare seară. Astfel va fi prelungită durata de viață a acesteia. Tabletele pentru igienizarea protezei distrug bacteriile, previn apariția petelor și depunerea tartrului.

Protezele mobile cu capse au o stabilitate ridicată, nu se mișcă în gură și nu se pot desprinde accidental.

Proteza scheletată

Este o lucrare protetică formată dintr-un schelet metalic, o bază din acrilat (plastic) care are culoarea gingiei și dinți falși (plastic, ceramică). Este indicată atunci când în gura pacientului rămân dinți insuficienți pentru a realiza o lucrare protetică fixă. Ancorarea pe dinții restanți se poate face prin mai multe elemente (culise, croșete, capse, etc). Aceste elemente speciale fac ca stabilitatea acestor proteze să fie foarte crescută, oferind confort pacientului atât în timpul masticației, cât și a vorbirii. Pe dinți se va face o lucrare fixă care are la capătul ei o parte din elementul de ancorare (patricea), iar în proteza scheletată este cealaltă parte (matricea). Cele două părți (stânga-dreapta) sunt legate printr-o piesă metalică foarte subțire, acest lucru oferind un confort sporit pacientului.

Avantajele acestor lucrări sunt: rezistența crescută (datorită scheletului metalic), estetica sporită (elementele de ancorare nu se văd), stabilitate excelentă (față de celelalte tipuri de proteze), preț scăzut față de implantele dentare care ar fi terapia ideală în aceste cazuri de edentații.

Proteza dentară fixă

Proteza dentară fixă înlătură toate neplăcerile cauzate de proteza dentară mobilă, de exemplu împiedică resturile de mâncare să pătrundă sub proteză și senzația constantă că se va desprinde. Totodată, nu afectează vorbirea și îmbunătățește masticația, grație stabilității ridicate pe care o are. De asemenea, nefiind sprijinită pe bolta palatină, permite ca gustul alimentelor să fie simțit întocmai și, implicit, datorită faptului că dinții se sprijină pe gingia naturală, fizionomia se va îmbunătăți, obrajii fiind mult mai bine susținuți. În plus, proteza dentară fixă se curăță mult mai ușor, având o igienă asemănătoare dinților naturali. Pe termen lung, proteza dentară fixă prezintă mult mai multe avantaje față de o proteză mobilă, indiferent că este flexibilă sau rigidă.

Protezele dentare fixe se mai numesc coroane dentare dacă sunt aplicate pe un singur dinte, sau punte dentară dacă sunt executate cu sprijin pe 2 sau mai mulți dinți. Ele sunt indicate în situațiile în care numărul dinților absenți este mai mic decât numărul dinților restanți. De fapt este vorba de un coeficient de rezistență care este alocat fiecărui dinte și suma acestor coeficienți pe dinții restanți trebuie să fie mai mare decât a dinților lipsă.

Punțile dentare sunt cele mai dese soluții folosite în stomatologie pentru edentațiile (lipsa dinților) de o anumită întindere. Pentru a putea recomanda pacienților aceste tipuri de lucrări dentare, breșele edentate trebuie să fie mărginite de dinți sănătoși și cu o implantare parodontală optimă pentru o viitoare lucare. Pentru a putea fi confecționată este nevoie de șlefuirea dinților pe care această lucrare va fi aplicată prin cimentare. Dinții lipsă sunt înlocuiți de corpul de punte care va fi confecționat împreună cu elementele de agregare care sunt reprezentate de coroanele dentare, practic dintr-o singură bucată.

Punțile dentare pot fi confecționate în ziua de azi din multiple materiale. Structura de rezistență este dată de un schelet metalic care poate fi dintr-un aliaj de culoare cromată sau din zirconiu de culoare albă. Aliajul metalic se obține prin turnare, iar scheletul de zirconiu se frezează dintr-un bloc de zirconiu. Indiferent de natura acestui suport, acesta va fi acoperit de straturi de ceramică diferite care se ard succesiv în cuptor la diferite temperaturi.

În ultimii ani, datorită apariției mașinilor de frezat CAD/CAM, există posibilitatea ca lucrarea dentară să se realizeze dintr-un singur material, fiind frezată din bloc de ceramică (lithium-disilicat), o ceramică dură, rezistentă, ce imită perfect culoarea și translucența dinților naturali, capabilă să suporte cu succes forțele generate în timpul masticației.

Estetica punților este influențată direct de materialul din care este confecționat scheletul. Dacă acesta este din zirconiu, estetica va fi mult mai ridicată, culoarea lucrării fiind aleasă deja din această fază. Ceramica este cea care va da estetica finală lucrării dentare.

Din păcate, pentru a fixa puntea pe dinții stâlpi, aceștia trebuie să fie preparați prin șlefuire cu freze dentare iar câteodată, dinților respectivi li se tratează și canalele.

Șlefuirea, practic sacrificarea dinților naturali pentru a-i transforma în stâlpi de punte reprezintă dezavantajul major. Nu de puține ori, pentru a realiza o punte estetică, șlefuirea implică de pe toate suprafețele minimum 2, chiar 2,5mm, ceea ce poate duce și la tratamente de canal, adică la nevoia tratării canalului sau canalelor dintelui respectiv.

Din aceste considerente în cazul în care lipsește doar un dinte, soluția ideală este implantul dentar. Inserarea acestuia în locul dintelui extras va păstra dinții alăturați intacți. Acest aspect face ca implantul dentar să fie tratamentul de elecție în cazul pierderii unui singur dinte, nu doar o soluție în situațiile în care nu mai avem dinți pe arcadă pentru a putea realiza o lucrare fixă.

Lucrări protetice pe implanturi

După inserarea unui implant este recomandat să se aștepte între 3-6 luni pentru ca acesta să se osteointegreze, și abia apoi putem trece la faza de protezare, adică realizarea efectivă a lucrării protetice.

Prima dată se realizează dezvelirea implantului, adică îndepărtarea stratului de gingie care a acoperit implantul în timpul perioadei de osteointegrare și aplicarea unei cape de vindecare pentru o perioadă de câteva zile, necesară pentru vindecarea gingiei. Această procedură se poate face fie cu ajutorul bisturiului, caz în care vindecarea se produce mai încet, fie cu ajutorul laserului Epic X care scurtează timpul de conformare a gingiei în jurul capei.

Amprenta dinților este ulterior necesară pentru a transmite informații tehnicianului dentar pentru a putea realiza lucrarea protetică. În clinica DENTA-SYM folosim amprenta digitală ce oferă un confort crescut pacientului și o precizie milimetrică a câmpului protetic, a poziției implantelor în os, fapt imperios necesar în procesul de executare a dinților. Acum se alege și culoarea viitorilor dinți, precum și tipul lucrării atât ca material, cât și ca modalitate de fixare pe implante.

Lucrarea dentară se poate cimenta pe bonturile înșurubate în implant sau se poate face o lucrare înșurubată. Dacă optăm pentru o lucrare cimentată aceasta va fi cimentată cu un ciment provizoriu, pentru a o putea îndepărta mai facil dacă apare un joc al șurubului de legătură între bont și implant sau atunci când dorim o igienizare profesională a lucrării dentare.

În cazul lucrărilor înșurubate pe care le recomandăm atunci când situația clinică permite, coroana dentară va avea un mic orificiu prin care cu ajutorul cheiței se va fixa coroana de implant, iar cu cheia dinamometrică se strânge cu o anumită forță. Ulterior acest orificiu va fi acoperit cu un compozit (plombă). Avantajul major al acestui tip de lucrări este faptul că atunci când dorim (de obicei o dată pe an), putem îndepărta lucrarea, să o curățăm și să verificăm dacă gingia din jurul implantului este igienizată adecvat de către pacient.

Igiena dentară riguroasă este cheia succesului în implantologie, de aceea recomandăm controalele preventive o dată la 6 luni și o igienizare profesională a implantelor și a lucrărilor dentare.

Există tehnici speciale și mijloace auxiliare de igienă dentară indispensabile pentru păstrarea sănătății țesuturilor din jurul implantului.

Dacă igiena dentară nu este făcută adecvat sau starea de sănătate a pacientului se modifică poate apărea periimplantita, care reprezintă inflamația din jurul implantului. Dacă simțiți o sângerare mai abundentă sau o durere în zona implantelor, este recomandat sa consultați specialiștii clinicii.

Exemplu caz 1

Exemplu caz 2

Exemplu caz 3

Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

Solicitare consultație

Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.

    Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

    Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

    Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

    Solicitare consultație

    Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.