Ce putem face dacă avem o proteză dentară care nu stă fixă pe gingie ?
Ce poate fi mai neplăcut decât să îți pierzi toți dinții? După ce treceți de acest șoc și vă obișnuiți cu gândul că veți fi un purtător de proteză totală toată viața, medicul stomatolog va face o proteză, dar oricât vă străduiți să vă obișnuiți cu ea, nu puteți vorbi sau să mâncați cu ea. Vă înțeleg durerea, neputința, frustrarea sau deznădejdea. Să știți că nu veți mai putea mânca de acum înainte așa cum o făceați cândva cu siguranță nu este ceea ce ar trebui să simțiți. Din fericire există soluția la aceste probleme. Cele mai des întâlnite cazuri de instabilitate a protezei sunt la cea inferioară, care se poate mișca mult mai frecvent decât cea din partea de sus, pentru că este supusă multor forțe care o pot mobiliza – buzele, obrajii, limba și are cea mai mică suprafață de contact cu o gingie fixă, mai ales dacă osul s-a atrofiat și mai aveți foarte puțin os pe care se poate sprijini proteza. Tocmai de aceea, mai ales în aceste cazuri se poate apela la ajutorul miniimplanturilor pentru stabilitatea protezei inferioare.
În zilele noastre, există milioane de purtători de proteze în lumea întreagă, care nu au probleme majore în situația respectivă, datorită progreselor realizate în ultimii ani în protetica modernă. Medicul dumneavoastră stomatolog a depus toate eforturile pentru ca să realizeze o proteză cât mai exactă pentru Dvs. Înainte de toate, trebuie să aveți încredere! Purtătorii de proteze pot să trăiască o viață la fel de activă ca și a celorlalți. Uneori noii “dinți” pot fi chiar mai estetici decât cei pe care tocmai i-ați pierdut!
Este nevoie de timp pentru a vă acomoda cu noile proteze, pentru că organismul dumneavoastră reacționează ca și când ar fi vorba de un obiect străin. Fiecărui pacient îi este necesară o perioadă diferită de acomodare. Pe măsură ce trece timpul, atât dumneavoastră cât și organismul dumneavoastră vă veți obișnui cu noua situație.
La început, buzele par împinse mai în față, în timp ce limba pare mult prea mare, presată în spațiul devenit brusc prea mic. Puteți să vă mușcați din când în când obrajii sau limba. Acestea deoarece aceste proteze ocupă locul din cavitatea bucală și au o forma cu care nu sunteți obișnuit. Nu vă îngrijorați! După ce le veți purta o vreme, vă veți simți mult mai confortabil.
Medicul dumneavoastră stomatolog vă poate sfătui să purtați protezele tot timpul, inclusiv noaptea, întrucât astfel cavitatea bucală și gingiile se vor adapta mult mai repede.
Chiar și când protezele sunt bine adaptate, ele se mișcă de pe gingii atunci când mâncați sau vorbiți. Este un lucru absolut normal.
Tocmai de aceea medicul stomatolog vă poate ajuta prin inserarea unor miniimplante dentare pentru a fixa proteza dentară pe gingie.
Aceste implante au diametrul mic de aproximativ 2-3 mm, fapt ce le face să se poată folosi și atunci când pacientul nu are suficient os. Inserarea acestora se face într-o ședință de 1-2 ore folosind anestezie locală. Intervenția este nedureroasă, fără a tăia gingia, fără a pune fire de sutură, toate aceste lucruri însemnând o recuperarea rapidă. Astfel, pentru că nu vă veți umfla sau învineți, nu veți avea dureri zilele de după inserare, proteza o veți putea purta imediat din ziua intervenției.
Implantele sunt formate din corpul implantului (sub forma unui șurub) și capul implantului reprezentat printr-o sferă. Miniimplantele se inseră în os prin gingie, fără incizia acesteia, iar capul implantului (bila) va rămâne în exteriorul gingiei și va ajuta la stabilitatea protezei prin atașarea acesteia. În proteză se inseră o capsă care va retenționa capul implantului, astfel proteza va sta fixă pe gingie, trebuind o forță mult mai mare decârt o poate produce masticația chiar unor alimente dure, ca proteza să se desprindă.
Astfel acestea se indică acelor pacienți care
- nu pot suporta o intervenție de inserare a unor implante clasice din cauza unor afecțiuni medicale
- Nu au suficient os
- caută o opțiune cu un cost mai mic decât tratamentul tradițional pe implanturi
Faptul că știți că proteza dumneavoastră este stabilă, vă va crește gradul de încredere. Activitățile zilnice, cum sunt vorbitul, râsul, tușitul, pot fi făcute în mod natural, fără teamă sau neîncredere. În special când sunteți în public, vă va da mai multă încredere în a face orice doriți și a profita din plin de viață.
CURĂȚAREA PROTEZELOR DENTARE
Cât de des trebuie curățate protezele ?
O igienizare riguroasă este indicată cel puțin o dată pe zi, dar și după unele mese în caz că este nevoie. În afara acestor igienizări, puteți îndeparta și clăti proteza sub un jet de apă după fiecare masă dacă simțiți că este nevoie.
Nu uitați că atunci când vă îndepărtați proteza pentru clătire, să vă curățați și implantele, gingiile și mucoasele orale precum și limba.
Cum trebuie curățate protezele ?
- Curățați protezele deasupra unui vas cu apă sau deasupra chiuvetei pline cu apă pentru a evita fracturarea acestora în caz că le scăpați.
- Folosiți o periuță cu cap mic sau mediu cu perii moi. Evitați periuțele cu perii tari deoarece acestea pot deteriora suprafața protezelor. Există periuțe specific concepute pentru curățarea protezelor.
- Folosiți săpun, lichid de spălat vase diluat sau un produs specific pentru curățarea protezelor. Este bine să evitați detergenții puternici sau pastele de dinți foarte abrazive. Evitați în special pastele de dinți cu proprietăți de albire sau orice alți agenți de albire deoarece sunt extrem de abrazivi.
- Periați cu grijă toate suprafețele protezei, inclusiv cea interioară având grijă să nu îndoiți materialul acrilic. Pentru că proteza conține capse, aveți grijă să nu le dezinserați sau rupeți.
- Curățați cu atenție și cavitatea bucală folosind o periuță cu perii moi. Periați cu mare atenție bilele implantelor, pentru că este un loc predilect în care se poate acumula placă dentară. Medicul vă poate recomanda o perie dentară adaptată acestor implante. Nu uitați de mucoasa palatului, gingii și limbă.
Există produse speciale pentru igienizarea protezelor dentare ?
Există o serie de produse concepute pentru curățarea protezelor. Printre acestea: periuțe speciale, paste de curățat sau soluții. Pastilele efervescente reprezintă un produs de curățare extrem de eficient. Protezele se introduc într-o soluție preparată din 1 sau 2 pastile diluate într-un pahar cu apă.
Soluțiile efervescente au un efect ridicat de curățare, îndepărtând petele care nu ies la periaj și împrospătând aspectul protezelor. Este important să respectați instrucțiunile din prospectul fiecărui produs. Dacă nu știți ce produs să alegeți, întrebați medicul dentist.
La ce anume trebuie să fiți atenți ?
Nu folosiți apă fierbinte deoarece poate deforma proteza. Dacă proteza este căptușită cu un material pentru gingii sensibile, întrebați medicul stomatolog care este cel mai indicat produs de curățare.
Nu țineți în soluții antiseptice protezele cu atașamente metalice deoarece aceste substanțe ar putea afecta metalul. Întrebați medicul dentist despre cele mai bune metode de îngrijire a unor asemenea proteze.
Înainte de introducerea în gură, clătiți bine protezele (cu apă) pentru a elimina orice urme de substanțe antiseptice. Este indicat să vă igienizați cavitatea bucală în fiecare dimineață înainte de introducerea protezelor. Aceasta operațiune îndepărtează placa de pe mucoase și dinți, stimulează circulația și împrospătează respirația.
Planificați controale periodice
Imediat după finalizarea protezei, una sau mai multe ședințe sunt necesare pentru adaptarea protezei și pentru a elimina zonele unde aceasta jeneaza mucoasa.
Apoi, medicul dumneavoastră stomatolog vă va informa despre controalele periodice necesare. De obicei, se stabilesc cel puțin două controale pe an. În timpul acestora, medicul dentist verifică stabilitatea protezei, eventualele leziuni ale mucoasei și efectuează un periaj professional al protezei.
La anumite intervale de timp, protezele pot necesită înlocuirea unor sisteme de ancorare sau alte operații de recondiționare (de exemplu, rebazarea).
Contactați medicul stomatolog ori de cate ori simțiți dureri sau disconfort sau vi se pare că proteza a devenit „prea largă”. Nu încercați să vă reparați singuri protezele. Nu folosiți „agenți de lipire” din comerț pentru a crește stabilitatea protezei. Aceștia pot fi extrem de nocivi pentru mucoasele orale.
Igiena orală
Igiena orala este la fel de importantă pentru proteze ca și pentru dinții naturali. Îndepărtarea plăcii bacteriene este importantă pentru că aceasta poate contribui la apariția respirației urât mirositoare și poate afecta negativ gingiile și cavitatea bucală prin inflamații și infecții.
Sfaturi:
~ Periați-vă zilnic proteza.
Faceți lucrul acesta folosind o perie moale pentru a îndepărta resturile alimentare și placa. Pentru a nu scăpa proteza din greșeală din mână și a o sparge, se recomandă să o periați deasupra unei chiuvete pline cu apă. Nu se recomandă folosirea pastei de dinți, a săpunului sau altor produse casnice de curățare, pentru că ele pot conține diverși agenți abrazivi sau alte componente care pot afecta materialul din care este confecționată proteza.
~ Gingiile și cavitatea bucală trebuie curățate regulat.
Nu numai protezele au nevoie să fie curățate. Folosiți o perie moale ca să vă curățați gingiile și cavitatea bucală. Acest lucru le va menține în stare bună și va preveni eventuale infecții. Dacă apar zone iritate, clătiți cu o soluție dezinfectantă specială. Medicul dumneavoastră stomatolog vă va recomanda cea mai bună variantă.
MULȚUMIM PENTRU ÎNCREDEREA ACORDATĂ
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.