Parodontologia este specializarea medicinei dentare care se ocupă cu studiul ţesuturilor care înconjoară dintele (gingie, ligament, os) cu prevenirea și tratamentul bolii parodontale, numită și parodontoză.
Boala parodontală sau parodontita (parodontoza) este o afecţiune a gingiei şi a osului din jurul dinţilor. Se manifestă prin: inflamaţie gingivală (înroşirea, umflarea şi sângerarea bruscă sau la periaj a gingiei), resorbțiile osoase duc la apariţia spaţiilor între dinţi, retracţia gingiilor cu expunerea rădăcinii. Boala parodontală poate duce la mobilitatea şi pierderea dinţilor în lipsa oricărui tratament. Cauza principală este o igienă orală neadecvată, iar factorii de risc care predispun la aceasta boală sunt: fumatul și diabetul zaharat, care pot agrava boala.
Parodontita se poate trata. Ca primă etapă este necesară o evaluare inițiala a cazului pentru a putea pune un diagnostic corect, acestă evaluare include o parodontometrie, radiografie OPT sau CBCT, în unele cazuri și o serie de analize microbiologice.
Parodontometria
Parodontometria reprezintă o examinare clinică esențială în diagnosticul parodontitei.
Pentru a aprecia severitatea bolii medicul completează o fișă în care sunt trecute dimensiunile în mm a pungilor parodontale cu ajutorul unei sonde parodontale. Aceasta este gradată din mm în mm și cu aceasta putem cuantifica pierderile de atașament din jurul dinților. În fișa parodontală sunt trecute de asemenea și locurile unde sângerează gingia, suprafețele dentare care prezintă placă bacteriană, gradul de mobilitate al dinților, iar în cazul molarilor dacă prin pierderea de atașament s-a descoperit zona de furcație (zona dintre rădăcinile molarilor), se notează gradul de descoperire a furcației.
În situații de sănătate parodontală la parodontometrie, adâncimile la sondare sunt de maxim 3 mm, acești 3 mm corespund cu adâncimea șanțului gingival din jurul dintelui.
Când la sondare apar adâncimi mai mari de 3 mm atunci vorbim despre pungi parodontale, acestea pot fi de 2 feluri adevarate și false.
Punga parodontală falsă apare ca și consecință a creșterii în volum a gingiei (fie că vorbim de edem sau hiperplazie). În cazul acesta nu sunt afectate țesuturile parodontale profunde.
Punga parodontală adevărată este o consecință a distrucției parodonțiului profund. Reprezintă un spațiu patologic ce se formează la nivelul parodonțiului, țesutul ce unește dintele de osul din jur. Într-o pungă parodontală nu mai există parodonțiu sănătos. Punga parodontală conține puroi, tartru și placă bacteriană.
Adâncimi la sondare de 3-5 mm reprezintă un stadiu moderat al bolii, pe când adâncimi de peste 6 mm evidențiază un stadiu sever.
Retracția gingivală
Retracția gingivală reprezintă pierderea gingiei și a osului din jurul dintelui cu expunerea rădăcinii dentare, poate fi cauzată de periaj agresiv, poziția incorectă a dintelui pe arcadă, igienă orală neadecvată, trauma ocluzală, tracțiuni musculare (fren, bride), obiceiuri vicioase, pierce în limbă, obraz. Retracția gingivală poate fi asociată cu sensibilitate la rece, cald, dulce, acru datorită expunerii rădacinii dintelui, totodată pot apărea și carii la nivelul rădăcinii expuse.
Aceste retracții se pot trata prin tehnici chirurgicale de acoperire cu gingie a zonei radiculare expuse.
Tratamentul parodontitei
Prima etapă, după punerea unui diagnostic corect de parodontită, constă în igeinizare supra și sub gingivală și instructajul pacientului în vederea menținerii unei igiene dentare optime.
A doua etapă include terapia nonchirurgicală (în câmp închis), aceasta constând într-o curățire subgingivală în profunzime, prin care cu ajutorul instrumentarului microchirurgical se îndepărtează inflamația gingivală și tartrul subgingival. În această etapă se poate utiliza și laserul ca o metodă de tratament complementară, acesta având numeroase beneficii.
A treia etapă este reevaluarea, care se face la 2 sau 3 luni în funcție de caz. La reevaluare se reface parodontometria și se verifică rezultatele tratamentului.
În unele cazuri, la anumiți dinți care nu răspund la tratament, va fi necesar să se intervină din nou. În aceste cazuri se va realiza tratamentul parodontitei în câmp deschis, adică se va realiza un lambou, iar direct asupra osului cât și a rădăcinii dinților se va realiza tratamentul parodontal. Se vor folosi aceleași instrumente de microchirurgie cu ajutorul cărora se îndepărtează inflamația, țesutul de granulație și tartrul subgingival.
Este important ca după tratamentul parodontal, pacientul să mențină rezultatele printr-o igienă corespunzătoare, să urmeze toate instrucțiunile primite și să revină la controale periodice.
Ce aduce nou utilizarea laserului în tratamentul bolii parodontale?
- Cu ajutorul lui se intră în pungile parodontale (subgingival) și se realizează decontaminarea acestor pungi (eliminarea bacteriilor).
- Poate fi utilizat și în realizarea chiuretajului parodontal în terapia nonchirurgicală pentru a îndeparta inflamația.
- Efectuează simultan și o biostimulare a țesuturilor și o hemostază (oprirea sângerării) ceea ce va duce la o vindecare mai rapidă și mai blândă.
Avantajele laserului în parodontologie:
- fără rezistență bacteriană, deci are efect pe toate speciile bacteriene;
- nu provoacă reacții alergice;
- fără interacțiuni medicamentoase;
- iradiere totală pe țesuturile moi (epiteliul pungii parodontale, țesut de granulație) și țesut dur (cement și os).
Terapia cu laser în paradontită
Terapia cu laser. Aceasta a căpătat prevalență în ultima vreme datorită avântului tehnologiei laser și a studiilor efectelor luminii laser de diverse frecvențe și intensități asupra țesuturilor biologice, în speța noastră în zona parodontală. Astfel lumina laser poate dezinfecta zona afectată, stimulează vindecarea, iar în cazul în care este totuși nevoie de tăiere a țesutului moale, acest lucru se face fără sângerare. Pe lângă un tratament mecanic (detartraj sau chiuretaj în câmp închis) al rădăcinilor, prin terapia cu laser se produce bio-stimularea țesuturilor moi din vecinătatea rădăcinilor dar și distrugerea bacteriilor aflate subgingival, bacterii care de-a lungul timpului produc și elimină toxine în spațiul parodontal. Aceste toxine pornesc și întrețin procesul de resorbție (topire) a osului din jurul rădăcinilor dinților, proces care deseori este ireversibil. Un alt avantaj foarte apreciat de către pacienți privind terapia cu laser a bolii parodontale este reprezentat de vindecarea însoțită de retracții gingivale minime comparativ cu celelalte tipuri de tratament. Retracția gingivală este un semn pozitiv de vindecare a țesuturilor moi din jurul dinților; cu cât este mai mică punga parodontală, cu atât retracția este mai insignifiantă. Orice tratament parodontal produce un grad de retracție gingivală direct proporțional (excepție face stadiul incipient) cu adâncimea pungilor parodontale și cu gradul de invazivitate al tratamentului.
Care este conceptul terapiei cu diodă laser pentru parodontită?
Tratamentul non-invaziv al bolii parodontale se bazează pe colaborarea dintre pacient și medic. Ceea ce face medicul are o pondere aproape de 50% în reușita tratamentului, pacientul trebuie să contribuie în egală măsură la efortul comun de rezolvare a problemei.
Pentru acest lucru programul LASER la DENTA-SYM conține următoarele:
- Instrucțiuni verbale și scrise precise pe care pacientul trebuie să le urmeze cu strictețe în fiecare zi în vederea menținerii unei igiene orale corecte. Asta înseamnă un protocol de igienă orală cu etape bine definite și demonstrate ca eficiență. Pacientul parcurge acest protocol zilnic dimineața și seara, fără a fi nevoie de timpi suplimentari și exagerat de lungi, accentul punându-se pe eficiență și randament, nu pe frecvența crescută. Specialistul exemplifică fiecare etapă împreună cu pacientul pentru a se asigura de înțelegerea rolului fiecărei etape în vederea schimbării obiceiurilor vicioase din timpul igienei orale zilnice.
- Controale și recapitulări periodice cu pacientul în prima lună pentru asigurarea nivelului necesar de abilitate în igienizarea zilnică.
- Recomandări precise de produse de igienă orală, care să ușureze rutina pe care pacientul trebuie să o urmeze zilnic.
- Monitorizare precisă a rezultatelor obținute în urma tratamentului, la intervale regulate de timp, cu intervenții mici de igienizare a zonelor problematice, pentru a asigura menținerea lor pe durată îndelungată. Monitorizare periodică a pungilor parodontale pentru a putea depista precoce un eventual regres și pentru a putea interveni dacă este cazul.
În primul an trebuie făcute controale și igienizări din 3 în 3 luni după terminarea planului inițial.
Avantajele terapiei parodontale cu laser:
- Traumatism minim asupra țesuturilor gingivale moi;
- Vindecare accelerată;
- Bio-stimularea țesutului gingival din jurul rădăcinilor;
- Cauterizarea ulcerațiilor din punga parodontală care produc sângerare;
- Stimulează formarea de colagen, necesar refacerii atașamentului gingiei de suprafața radiculară;
- Distrugerea bacteriilor sub-gingivale și dezinfecția pungilor parodontale;
- Scade adeziunea tartrului de rădăcina dinților, favorizând îndepărtarea acestuia;
- Posibilitatea modificării parametrilor de putere pentru a individualiza tratamentul în funcție de fiecare caz;
- Retracții gingivale minime în timpul vindecării. Orice țesut moale (gingie) suferă un proces de contracție în timpul vindecării. Datorită gradului minim de invazivitate în combinație cu efectul de bio-stimulare, retracția gingivală percepută de pacient este minimă comparativ cu celelalte metode de tratament al bolii parodontale;
- Efecte benefice vizibile încă din prima săptămână.
Tratamentul cu laser al bolii parodontale este un adjuvant integrat într-un protocol, iar folosirea acestuia în lipsa unei curățări mecanice a rădăcinilor și a unei igiene orale corespunzătoare nu permite obținerea și menținerea rezultatelor pe termen lung.
Îndepărtarea depozitelor de tartru aflate subgingival pe rădăcina dinților este obligatorie, deoarece detartrajul efectuat exclusiv supra-gingival (tartrul vizibil de pe dinți) nu îndepărtează cauza apariției problemelor parodontale.
Din acesta cauza întâlnim foarte des pacienți care, deși au efectuat o profilaxie recent, încă au sângerări gingivale și fenomene inflamatorii ale țesutului gingival, toate acestea deoarece nu s-a îndepărtat tartrul subgingival.
Detartrajul subgingival poate să producă sensibilitate în timpul manoperei, sensibilitate direct proporțională cu adâncimea pungilor parodontale. De aceea în multe cazuri este necesară anestezia locală, atât pentru a oferi confort pacientului pe durata manoperei cât și pentru obținerea îndepărtării în totalitate a depunerilor de tartru, rezultat care primează în fața disconfortului creat de anestezia locală.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.