Endodonția se ocupă cu tratamentul de canal, sau, în termeni populari, cu îndepărtarea nervului din dinte.
Tratamentul de canal înseamnă îndepărtarea nervului din canalul radicular, „scosul nervului”, dezinfecția canalului, pregătirea și sigilarea acestuia cu un material care se numește gutaperca. După ce se umple canalul radicular medicul endodont vă face sigilarea coronară – prin obturație (plombă), obturație cu pivot sau chiar coroană parțială/totală de înveliș al dintelui pentru ca acesta să nu se fractureze.
Necesitatea acestui tratament apare când pacientul are o carie și din diferite motive o neglijează, bacteriile din aceea carie vor distruge dintele tot mai mult și astfel se va ajunge la nerv. Acesta se va infecta și atunci trebuie îndepărtat din dinte și dezinfectat acel canal radicular.
Tratamentul de canal se face mai nou cu ajutorul microscopului și cu instrumente endodontice manuale și cu instrumentar rotativ.
Dacă până acum tratamentul de canal se făcea mai mult datorită sensibilității tactile, adică medicul mai mult simțea, pipăia, decât putea vedea, acum cu ajutorul microscopului putem și vizualiza ceea ce lucrăm și mai ales cum lucrăm și putem să fim mai puțin invazivi în îndepărtarea de țesut dentar afectat, cu sacrificiu minim de substanță dură. În foarte multe cazuri, un tratament de canal corect executat nu se poate face azi fără microscop dentar.
De unde știm că avem nevoie de tratament de canal? De obicei pentru că dintele ne doare.
O carie netratată va duce la inflamarea ireversibilă a nervului care se numește pulpită. Aici de obicei pacientul are dureri la rece sau la cald care durează mai mult decât stimulul. Adică bem apă rece și încă ne mai doare câteva minute sau ore.
Mai sunt și situații în care nervul moare – se necrozează din cauza stimulului chimic – bacterian sau din cauze traumatice, pe pacient îl doare sau nu, și se formează gangrena. Pacientul poate aici acuza dureri la atingerea dintelui, chiar atingerea cu limba poate fi extrem de dureroasă. Simptomatologia este foarte variată în aceste cazuri, putând să varieze de la absența totală și descoperirea radiologică a acestora – la dureri/disconfort moderat – până la dureri foarte intense. Noi trebuie să intervenim atunci pentru a curăța și dezinfecta canalul și a-l sigila complet 3D.
Dacă pacientul neglijează și trece și peste această fază procesul degenerativ continuă, infecția trece dincolo de vârful dintelui, ajunge la os și poate forma abcesul dentar. Tratamentul aici va consta în primul rând în stingerea fenomenelor acute, adica tratarea abcesului și apoi tratamentul de canal.
Tratamentul endodontic se face sub anestezie pentru a oferi confort atât pacientului cât și medicului. Anestezia este mult mai performantă decât aceea folosită acum 20 de ani, de exemplu. Apoi se face sub izolare. Se foloseste o folie cauciuc, diga în termeni stomatologici, care lasă în exterior doar dinții pe care trebuie să efectuăm proceduria. Astfel ne asigurăm că facem un tratament corect care nu va compromite pe viitor dintele sau țesuturile înconjurătoare.
În cele mai multe cazuri tratamentul se termină într-o ședință, câteodată chiar cu aplicarea plombei definitive coronare. Nu mai sunt de actualitate ședințele multiple 3 ,4, 5 pentru un tratament endodontic un dinte deoarece la fiecare redeschidere, dacă nu folosim diga, canalele se contaminează suplimentar și devine din ce în ce mai greu să dezinfectăm corect sistemul endodontic, astfel scăzând șansele de succes al tratamentului.
După finalizarea tratamentului de canal, în funcție de situația clinică, cel mai probabil dintele va trebui consolidat prin aplicarea unui pivot și a unei coroane dentare. Pivotul este un dispozitiv care se cimentează în rădăcină și care va da rezistența crescută coroanei dentare, minimalizând riscul de fracturare al acesteia. Ulterior vor trebui controale radiologice la 6 luni pentru a urmări evoluția în timp, în special în cazul dinților cu leziuni periapicale semnificative.
Organismul și imunitatea au un rol foarte important în vindecarea unor leziuni osoase periapicale. Noi putem doar să îndepărtăm, după un protocol foarte riguros toate bacteriile din canal, dar vindecarea unor leziuni o va face organismul pacientului.
Ce este un tratament de canal ?
Tratamentul de canal se impune atunci când dinții au carii care au ajuns la nerv, când au plombe mari sau atunci când au suferit o traumă. În aceste situații, pentru a salva dintele, se impune un tratament de canal. Deși poate părea un tratament scump, de fapt endodonția, așa cum se numește știința care se ocupă de tratamentele de canal, vă poate scuti de alte costuri mai mari. Este mai puțin dureros și mai ieftin să vă tratați un dinte, decât să-l extrageți și să vă faceți o lucrare protetică. Este greșit să credem că un dinte care are nervul mort nu va mai produce dureri. O dată ce un nerv moare, bacteriile care au produs acest fenomen, vor începe să infecteze canalele care există în interiorul dintelui, și vor avansa spre vârful rădăcinilor. Corpul încearcă să lupte împotriva acestor bacterii ca în orice altă infecție. Bătălia corpului pentru a se apăra poate provoca un abces care va exercita o presiune pe țesuturile în care este implantat dintele. De asemenea, abcesul poate împinge dintele și astfel acesta va fi primul care ia contact cu antagoniștii, provocând durere la atingere. Terapia canalului este necesară deoarece organismul nu poate curăța canalele radiculare, indiferent cât de mult luptă.
În timpul unui tratament de canal, dentistul dumneavoastră folosește instrumente și soluții speciale pentru a curăța bacteriile din canal, apoi va umple canalul cu sigilant și va pune o plombă temporară, de cele mai multe ori pentru a oferi timp organismului să producă vindecarea.
Din păcate mulți pacienți tind să se oprească aici, odată ce disconfortul sau durerea au trecut, dar aceasta este cea mai mare greșeală. Următoarele etape de tratament sunt necesare pentru a vă proteja dintele și a-l menține pe arcadă pentru mult timp.
Dentistul trebuie să îndepărteze plomba temporară după vindecare. În locul acesteia va cimenta un pivot pe rădăcină în jurul căruia se pune o plombă definitivă care ulterior trebuie acoperită de o coroniță dentară pentru a proteja dintele de o viitoare infecție și pentru a-i oferi o rezistență crescută la forțele masticatorii existente în cavitatea bucală.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.
Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ
Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.
Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.
Solicitare consultație
Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.