Pedodonția, numită și stomatologie pediatrică, este specialitatea stomatologică ce desfășoară măsuri de prevenție terapeutice pentru copii și adolescenți, cuprinzându-i și pe cei cu necesități speciale de tratament. Etimologic, cuvântul pedodonție vine din termenii grecești pes care înseamnă copil și odontos care înseamnă dinte. În pedodonție se practică prevenția, odontologia, endodonția, protetica adolescentului și a copilului.

Dentiția copilului se formează încă dinaintea nașterii. Cel mai devreme la 4 luni, primii dinți de lapte care erup prin gingiile din partea inferioară a gurii, sunt incisivii centrali urmați îndeaproape de incisivii din partea superioară a cavității bucale. Deși cei 20 de dinți de lapte apar până la vârsta de 3 ani, ordinea în care ei apar variază.

Este important să menținem sănătatea dinților de lapte. Cariile neglijate pot și de obicei chiar duc la probleme ce afectează permanent dezvoltarea dinților. Este profund greșit ca și părinte să credeți că dinții de lapte nu necesită igienă sau tratament atunci când este cazul.

Clinica DENTA-SYM recomandă un consult stomatologic cât mai devreme, chiar de la vârsta de 2 ani. Copilul trebuie să se obișnuiască și să devină prieten cu medicul, cu cabinetul stomatologic, astfel ca atunci când sunt probleme să poată colabora cu echipa medicală.

NU AȘTEPTAȚI până apar durerile! Câteodată poate fi prea târziu pentru a trata acel dinte și acesta poate provoca dureri sau abcese repetate până când acest dinte temporar va fi înlocuit de dintele definitiv. Extracția dintelui temporar mai devreme de vârsta normală de înlocuire a acestuia nu este o opțiune benefică. Pe de o parte dacă se pierde un dinte, fie el și temporar, se produc migrări ale celorlalți dinți și astfel se produc dezechilbre ocluzale, sau se micșorează locul necesar erupției dintelui definitiv. Astfel acesta nu va avea loc și va erupe într-o poziție vicioasă care de cele mai multe ori se va putea corecta doar cu aparat dentar. Pe de altă parte extracția sau pierderea precoce a unui dinte temporar va face ca cel definitiv să erupă cu întârziere pentru că osul se reface și va forma o bariera mai greu de penetrat.

Clinica noastră dispune de singurul cabinet din BAIA MARE care este dedicat în totalitate micuților pacienti. DINO NINO, cum am numit noi unitul dentar are un design inspirat din desenele animate care știm că îi fascinează pe copii. De asemenea, în timpul tratamentului copiii vizionează desene animate care rulează pe tableta atașată unitului dentar, astfel timpul petrecut în fotoliu va trece mult mai repede și usor pentru ei.

Cabinetul este special conceput pentru copii, iar tehnica de periaj se învață și exersează tot aici sub supravegherea atentă a echipei medicale.

Sigilare dentară

Sigilarea este o măsură de prevenție a formării cariilor pe suprafețele dentare ce prezintă șanțuri, adică molarii și premolarii.

Suprafețele cu șanțuri și fisuri cum sunt cele ocluzale (pe care mestecăm) ale acestor dinți au risc crescut de a forma carii dentare foarte repede după apariția acestora în cavitatea bucală.

Sigilarea dentară se realizează cu ajutorul unui lichid rășinos care se aplică pe suprafața dintelui și care umple șanțurile și gropițele din dinți. Rășina se întărește complet cu ajutorul unei lampi cu raze ultraviolete. Astfel, mâncarea și bacteriile nu vor mai putea să pătrundă în aceste spații retentive care sunt și foarte greu de igienizat cu periuța dentară.

Procedura prin care sunt aplicate sigilările nu afectează structura dintelui, nu necesită anestezie și nu impune folosirea frezei. Intervenția este ușoară și de scurtă durată. Sigilările nu modifică aspectul dinților. Materialul de sigilare se menține pentru aproximativ doi ani, timp în care asigură o protecție împotriva cariei dentare.

Eficiența sigilării depinde și de respectarea de către pacient a măsurilor de igienizare, efectuarea unui periaj corect și de controalele periodice la medicul stomatolog.

Sigilările dentare sunt doar o parte din măsurile de prevenire a cariilor dentare.

Obturații colorate

Plombele colorate sunt foarte iubite de către copii și mulți încearcă să obțină un curcubeu din plombițele lor. Astfel ei vin cu drag să-și mai facă încă o plombă ca să aibă cât mai multe culori în guriță. Materialul este unul cât se poate de prietenos cu dințișorii, fiind un glasionomer cu elliberare de fluor. Se știe ca fluorul este acel element indispensabil sănătății dentare, iar materialele de obturații cu eliberare de fluor sunt cele mai indicate la vârste mici, acolo unde avem o nevoie mărită de protecție pulpară, pentru a preveni recidiva cariei sub sau pe lângă obturație.

Când un copil revine în cabinetul de copii al clinicii DENTA-SYM, singura lui problema este “oare ce culoare să aleg azi?”.

Tu ce culoare alegi pentru copilul tău? Vino din timp la un control stomatologic cu copilul tău! Când ați vizitat ultima dată stomatologul?

Sigilare ICON – prevenirea cariilor

Produs inovator pentru tratarea micro-invazivă a cariilor incipiente, fără a mai fi nevoie de folosirea instrumentelor rotative convenționale.

Prioritatea Icon este reprezentată de conservarea țesuturilor dentare integre. Cu noul Infiltrant Icon de la DMG, intrăm într-o nouă eră a tratamentului stomatologic.

Acum avem șansa de a trata și elimina cariile incipiente folosind o tehnică nouă, care te va încânta cu siguranță. Această tehnică elimină nevoia de a utiliza frezele, nu provoacă durere și nu distruge țesuturile sănătoase ale dinților. Prin utilizarea acestui produs vă oferim un tratament micro-invaziv. Sigilarea dintelui este o manoperă neinvazivă, complet nedureroasă, care nu presupune efectuarea anesteziei și de obicei nici folosirea frezelor.

Sigilarea este o tehnică foarte ușor de aplicat la copii, fiind foarte bine tolerată de aceștia. Condiția esențială pentru a beneficia de sigilare este ca dintele/dinții respectivi să nu prezinte nici un început de carie. Tehnica implică efectuarea unui periaj riguros în cabinetul dentar, cu o pastă specială, iar apoi se aplică gelul demineralizant. Ultima etapă este aplicarea sigilantului și polimerizarea acestuia cu o lampă specială care-i permite să-și păstreze calitățile în timp.

Avantajele sigilării ICON

Caria dentară este cauzată de către acizii rezultați din metabolizarea (digestia) alimentelor de către bacteriile ce trăiesc în placa bacteriană (stratul albicios ce se formează pe dinți după câteva ore de la ingestia alimentelor). Periajul dentar îndepărtează acest strat de pe dinți, ajutând la prevenirea cariei. Din păcate pe o suprafață cu șanțuri și fosete foarte adânci, așa cum sunt suprafețele ocluzale (pe care mestecăm), periajul este ineficient.

Sigilantul aplicat în aceste șanțuri le va proteja și va transforma suprafața într-una mai ușor de igienizat. De asemenea smalțul este mai subțire în aceste zone.

Periajul dentar la copii

 • Copilul trebuie să se spele în fața oglinzii pentru a vedea ce face
 • Trebuie să știm că în cazul copiilor, aceștia se vor spăla cu arcadele în contact, adică apropiate. Periem întâi suprafețele vestibulare adică cele exterioare ale dinților prin mișcări circulare câte 5-6 mișcări pe fiecare grup de dinți
 • Apoi deschidem gura pentru a curăța suprafețele din interior ale dinților prin aceleași mișcări de rotație
 • La sfârșitul periajului copiii igienizează suprafețele pe care mestecă.

Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

Solicitare consultație

Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de către dumneavoastră.

  Așteptăm cu nerăbdare să vă întâmpinăm la CLINICĂ

  Servicii de calitate la prețul corect, cu fețe zâmbitoare și prietenoase, oferindu-vă SOLUȚIA PENTRU UN ZÂMBET PERFECT.

  Echipa DENTA – SYM pune preț pe sănătatea dentară, dar mai ales pe prevenție prin instruirea pacienților și recomandarea controalelor periodice. Știm că timpul zboară și nu vă dați seama când a trecut un an de la ultima vizită. De aceea este de ajuns să vă dați acordul și veți fi anunțat când e timpul pentru controlul stomatologic anual.

  Solicitare consultație

  Completați acest formular iar personalul de la recepție vă va contacta cât de curând posibil, pe una din căile alese de catre dumneavoastră.